Czego potrzebujemy: 3 jajka 130 g pudru z ksylitolu 1 cukier waniliowy - można pominąć 50 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i ostudzonego 100 g mąki pszennej 100 g mąki ryżowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 300 g obranego i pokrojonego na małe kawałki rabarbaru łyżeczka cynamonu Jak wykonać: Jajka wbijamy do miski, dodajemy [...]
Kevin Levrone jest jednym z najlepszych kulturystów w historii. Cztery razy był na drugim miejscu podczas Mr. Olympia, a dwa razy zwyciężył w Arnold Classic. Może nie wszyscy z Was wiedzą, że oprócz ogromnej miłości do kulturystyki, Kevin jest także blogerem i muzykiem. Kiedy przestał rywalizować ( Kevin Levrone, transformacje i powroty) w 2003 [...]
Czego potrzebujemy: 200 g pure z dyni - upieczonej i zblendowanej 2 jajka 25 g mąki owsianej Quamtrax 7 g mąki kokosowej 20 g białka w ulubionym smaku - najlepiej czekoladowe, karmelowe, kawowe 10 g kakao 15 g Dziko słodkiego sosu łyżka cynamonu czubata łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku do pieczenia Jak wykonać: Białka oddzielamy [...]
Czego potrzebujemy: 60 g kaszy jaglanej 2 jajka na twardo 1 jajko surowe 20 g mąki owsianej lub kaszy manny 20 g prażonego słonecznika 2 łyżki natki - ja daję koperek, natkę pietruszki i szczypior pieprz, sól 10 g oleju kokosowego do smażenia Jak wykonać: Kaszę ugotować i wystudzić. Jajka na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dodać do [...]
Opisane ćwiczenie uważam za jedno z najważniejszych w arsenale kulturysty. Niestety, u części osób może wywoływać dyskomfort, przeciążenia i ból w stawie kolanowym. Niemniej obok wariantów przysiadów, prostowań nóg i wyciskania nogami na suwnicy należy do najlepszych i warto, aby było w planie. Może występować jako drugie lub trzecie w kolejności, [...]
Ćwiczenie przedramion i palców jest ważnym elementem treningu siłowego, szczególnie jeśli ktoś chce mieć proporcjonalne przedramię i ramię. Ponadto tego rodzaju trening jest niezwykle przydatny dla osób, które później będą walczyć w zwarciu (boks tajski, zapasy stylu klasycznego, zapasy stylu wolnego, sambo, judo; MMA) i parterze. Znaczenie siły [...]
Opisane ćwiczenie jest często wykonywane w różnych wariantach, na wyciągu, z gumą oporową itd. Nie uważam, by było najważniejsze, większą rolę kształtującą pośladki odgrywają ćwiczenia główne, zasadnicze: skłon dzień dobry, przysiady (klasyczne, przednie i bułgarskie), martwy ciąg klasyczny i rumuński, wchodzenie na skrzynię (stepa), mosty z [...]
Czego potrzebujemy: 70 g wiórków kokosowych 50 g mleka kokosowego 30 g mąki kokosowej 20 g izolatu białka o smaku biała czekolada 3 jajka Jak wykonać: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno że szczyptą soli. Pozostałe składniki łączymy że sobą. Kokosową masę delikatnie łączymy z pianą z białek. Przy pomocy łyżki formujemy ciastka [...]
Opisane ćwiczenie można wplatać do treningu siłowego np. łącząc wspięcia na palce, wznosy lub prostowania ramion na wyciągu, co pozwala oszczędzać czas. Można też wykonać łącznie uginania podchwytem i nachwytem, kompleksowo trenując mięśnie zginacze i prostowniki nadgarstków. Uginanie nadgarstka z talerzem podchwytem, siedząc - zaangażowane [...]
Czego potrzebujemy: 200 g jogurtu naturalnego 20 g WPC o smaku czekoladowym 8 g kakao 30 g Cherry in Jelly do dekoracji - borówki, truskawki, czekolada, mięta, ulubione ciasteczka z ALLNUTRITION Jak wykonać mus czekoladowo - wiśniowy: Jogurt, WPC, kakao oraz frużelinę miksujemy około minuty na wysokich obrotach. Mus przekładamy do szklanych [...]
Czego potrzebujemy: 100 g jogurtu 2% tłuszczu 125 g twarogu półtłustego 70 g Blueberry in Jelly 12 g żelatyny + 100 ml wrzątku do dekoracji jeśli makro pozwala - dodatkowa frużelina, owoce, roztopiona czekolada Jak wykonać: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Twaróg, jogurt, jagody w żelu miksujemy na wysokich obrotach. Dodajemy [...]
Uginanie nadgarstków ze sztangą trzymaną podchwytem na ławce jest ćwiczeniem komplementarnym do wersji wykonywanej nachwytem. Oba ćwiczenia są niezmiernie istotne dla osób, które nie tylko chcą mieć proporcjonalne przedramię do bicepsa i tricepsa, ale też siłę chwytu, aby podnosić duże ciężary np. zwykłym nachwytem. Uginanie nadgarstków ze [...]
Czego potrzebujemy: 250 g dorsza 25 g soli 200 g pomidora 100 g kolorowej papryki 10 g oliwy smakowej 2 ząbki czosnku Jak wykonać: W 0,5 l wody rozpuszczamy 25 g soli. Rybę myjemy i wkładamy do przygotowanej solanki na maksymalnie jedną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ją z roztworu i dokładnie odsączamy ręcznikiem papierowym. Na patelni [...]
Opisane ćwiczenie jest wariantem deski (planka). Możemy tu upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, trenować brzuch i jednocześnie wzmacniać mięśnie naramienne, szczególnie przedni akton barków. Unoszenie ramion z hantlami w podporze- zaangażowane mięśnie Mięśnie naramienne (barki) Mięśnie grupy przedramienia Mięśnie trójgłowe ramienia (triceps) [...]
Kolejne po rotacji zewnętrznej siedząc klasyczne ćwiczenie, które powinno znaleźć się w każdym planie treningowym. Jeśli cenisz zdrowie, to wykonuj je przed ćwiczeniami barków, tricepsów, klatki piersiowej oraz grzbietu. Rotacja zewnętrzna z gumą oporową, stojąc - zaangażowane mięśnie Mięsień obły mniejszy Mięsień podgrzebieniowy Tylny akton [...]
Czego potrzebujemy: 50 nasion chia 150 g płynnego mleka kokosowego 3/4 szklanki wody 12 g kakao 10 g maca 5 g kawy rozpuszczalnej szczypta soli 30 g miodu ( dla wersji light - słodzik ) Jak wykonać: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i przez kilka minut blendujemy na wysokich obrotach. Gdy masa będzie miała kremową konsystencję, przekładamy [...]
Przepis na pyszne batoniki z ryżu preparowanego. Składniki: 100 g daktyli bez pestek Wrzątek do namoczenia daktyli 140 g kremu z nerkowca 50 g miodu 30 g masła 50 g ryżu preparowanego 50 g płatków migdałowych 20 g wiórków kokosowych 10 g nasion chia Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia. Następnie odlać wodę i [...]
Czego potrzebujemy: 2 jajka 1 dojrzały banana o wadze około 80 g 80 g mąki ryżowej Quamtrax Jak wykonać: Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i blendujemy. Wylewamy na dobrze nagrzaną gofrownicę. Pieczemy do momentu mocnego zrumienienia. Jeśli Wasza gofrownica ma już nieco zużytą powierzchnię, do masy dodajcie 3 g roztopionego oleju kokosowego [...]